2023 asgari ücret zammında sıcak gelişme yaşandı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantısı öncesinde rakamlar ortaya çıktı!

Asgari ücret zammına ilişkin sıcak gelişmeler yaşandı. İşveren ve işçi cephesi asgari ücret zammına ilişkin rakam telaffuz etmeye başlamışken; Bakan Vedat Bilgin’den de önemli açıklamalar geldi.

2023 asgari ücret zammında sıcak gelişme yaşandı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantısı öncesinde rakamlar ortaya çıktı!

Milyonlarca asgari ücretliyi doğrudan; asgari ücret farkı ile zam alan çalışanları ise dolaylı olarak etkileyecek olan 2023 yılı asgari ücretinin belli olmasına sadece günler kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işverenler adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK); işçiler adına ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) katılacağı öğrenildi. Bu hafta gerçekleşecek olan ilk toplantı öncesinde taraflardan asgari ücret zammına ilişkin açıklamalar da gelmeye başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ev sahipliğinde toplanan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, merak ile beklenilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı takvimini açıkladı. Hemen ardından da taraflardan rakamsal bazda asgari ücret zammı açıklamaları gelmeye başladı.

İLK TOPLANTI 7; İKİNCİ TOPLANTI 14 ARALIK’TA

2023 asgari ücret zammında sıcak gelişme yaşandı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantısı öncesinde rakamlar ortaya çıktı! - Resim : 1

Geçtiğimiz gün bir araya gelen TİSK, Türk-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı takvimini belirledi. Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını 7 Aralık 2022 tarihinde; ikinci toplantısını ise 14 Aralık 2022 tarihinde yapacağı öğrenildi. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na daha önce başkanlık yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in emekli olmasından sonra komisyona başkanlık edecek olan isim de netleşti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun başkanlığını bu sene Genel Müdür Sadettin Akyıl üstlenecek. Görüşmelere her zamankinden farklı olarak Türk-İş adına Genel Başkan Ergün Atalay değil, genel sekreter ile Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak katılacak. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları her zamankinden farklı olarak sendikaların ev sahipliğinde değil; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek.

TARAFLARDAN TOPLANTI ÖNCESİ İLK AÇIKLAMALAR GELDİ

Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına çevrilmişken; taraflardan da asgari ücret zammına ilişkin ilk açıklamalar gelmeye başladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret zammında fedakarlığa hazır olduklarını bildirerek, “İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu, aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan; dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız” açıklamalarında bulundu. Hemen ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den de açıklamalar geldi

Türk-İş tarafından yapılan son Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 7 bin 785 TL olduğunu bildiren Atalay, bu rakam altında hiçbir rakam için masaya oturmayacaklarını belirtmiş, açık sınırı rakamı için ‘Kırmızı çizgimiz’ ifadesini kullandı. Bakan Bilgin, kendisine yöneltilen, “Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı?” sorusuna ise, “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım” şeklinde bir cevap verdi. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından 2023 yılı asgari ücreti netlik kazanacak.

Etiketler: asgari ücret, ocak 2023