18 Eylül 2023 Altın Fiyatları: Çeyrek Altın, Gram Altın ve Ons Altın Ne Kadar?

Altın piyasası, önemli merkez bankalarının faiz kararları öncesinde hareketli günler yaşıyor. Altın fiyatları, 18 Eylül 2023 Pazartesi günü yükselişe geçti. Çeyrek altın, gram altın ve ons altın ne kadar oldu? İşte altın fiyatlarında son durum.

18 Eylül 2023 Altın Fiyatları: Çeyrek Altın, Gram Altın ve Ons Altın Ne Kadar?

Altın, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü bir yatırım aracıdır. Altın fiyatları, küresel ve yerel gelişmelere göre değişiklik gösterir. Altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri de merkez bankalarının faiz politikalarıdır.

18 Eylül 2023 Pazartesi günü altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını azaltma konusunda net bir tarih vermemesi ve enflasyonun geçici olduğunu savunması nedeniyle yükselişe geçti. Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, ekonomik toparlanmanın devam ettiğini ancak koronavirüs salgınının belirsizlikler yarattığını söyledi. Powell, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin kararın veriye bağlı olacağını ve faiz artırımının ise daha uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

Bu açıklamalar, altına olan talebi artırdı. Altının ons fiyatı, 1928 dolara yükselerek 3 yılın zirvesine çıktı. Gram altın ise dolar kurundaki yükselişe paralel olarak değer kazandı ve 1.726 TL’ye çıktı. Çeyrek altın ise 2.821 TL’den alıcı buldu.

Altın fiyatlarındaki bu yükselişin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararları takip edilecek. Ayrıca ABD’de enflasyon, istihdam ve perakende satışlar verileri de altın fiyatlarını etkileyebilir.

ALTIN 1928 DOLARA YÜKSELDİ

Altının ons fiyatı, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı açıklamaların ardından yükselişe geçti. Powell, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin net bir tarih vermedi ve enflasyonun geçici olduğunu savundu. Bu da altına olan talebi artırdı.

Ons altın, bugün 1928 dolara yükseldi. 

GRAM ALTIN 1.726 TL’DEN İŞLEM GÖRÜYOR

Gram altın ise dolar kurundaki yükselişe paralel olarak değer kazandı. Gram altın, bugün 1.726 TL’den işlem görüyor. Gram altının 3 yıllık grafiği2

ÇEYREK ALTIN 2.821 TL OLDU

Çeyrek altın, halk arasında küçük altın olarak adlandırılır ve ziynet takı grubunun en küçük üyesidir. Çeyrek altın, bugün 2.821 TL’den alınıyor, 2.867 TL’den satılıyor.

ALTIN FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?

Altın fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Dünya genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler
  • Merkez bankalarının para politikaları ve faiz kararları
  • Enflasyon ve döviz kurları
  • Altına olan talep ve arz
  • Jeopolitik riskler ve savaşlar
  • Küresel salgınlar ve doğal afetler