15 yıl çalışana emekli maaşı bağlanacak! 3600 günle erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz

SGK’dan emekli olmak isteyenlere 3600 günden emeklilik kolaylığı sunuluyor. Buna göre 15 sene kesintisiz olarak sigortalı çalışanlar emekli olma hayaline erkenden kavuşabilecek. İşte 3600 günden emeklilik hakkında bilinmesi gerekenler…

15 yıl çalışana emekli maaşı bağlanacak! 3600 günle erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz

Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük hayali olan emeklilik konusunda vatandaşların araştırmaları aralıksız sürüyor. Erken emekli olmak ve yaşamının kalanını sevdiklerine ayırmak isteyenler, son dönemde erken emeklilik koşullarını araştırıyor. Son olarak 3600 prim günü ve 15 senelik hizmet süresini tamamlayanlar emekli olmaya hak kazanacak. Erkeklerde 55 yaşında emeklilik hakkı veren bu yöntem için sigortalı çalışanların belirli koşulları gerçekleştirmesi gerekiyor.

3600 Prim Günüyle Emeklilik Mümkün

15 yıl çalışana emekli maaşı bağlanacak! 3600 günle erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz - Resim : 1

SGK mevzuatlarına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, 15 sene sigortalı olma süresi ve 3600 prim ödeme şartlarıyla erken emeklilik hayallerine kavuşabiliyor. Bu şartları taşıyan vatandaşlara kadınlarda 50 yaşında erkeklerde ise 55 yaşında emekli maaşı alma imkanı doğuyor. Emekli sandığı olarak bilinen ve yeni adıyla 4C kategorisinde ise 15 yıl çalışmayla emeklilik farklı sisteme göre işliyor. Bu kapsamda sakatlık nedeniyle vazifeye alınanlardan en az 15 senelik hizmet süresini dolduranlar, talep etmeleri halinde emekli olabilecekler.

50 Yaşında Emeklilik İçin Gereken Şartlar

Erken emekli olmak isteyenler için en önemli kriter sigortalılık tarihi oluyor. Buna göre 50 yaşında emekli olabilmek için ilk sigortalı olanına tarihin 1999 yılından önce olmasına dikkat ediliyor. Sigortalılık süresi ve prim günü dolduran çalışanlar kıdem tazminatı hakkıyla emekli olarak emekli maaşı almaya başlıyor. 15 sene ve 3600 günle emeklilik için Eylül 1999 tarihinden önce işe girenlerin dilekçeyle başvuruda bulunması gerekiyor.

Erkekler aynı zamanda askerlik borçlanması yaparak, bu tarihten önceki süreler için haktan yararlanabiliyor. SGK mevzuatlarına göre 18 yaşından önceki sürelere ait sigorta günleri kaybolmuyor. 18 yaşından önce sigorta yapılmışsa bu sürelerin emekliliğe etkileri amacıyla Nisan 1981 tarihi öne çıkıyor. Ayrıca yıpranma payı bulunan mesleklerde ödenen primler ise erken emeklilik konusunda süreci daha öne çekme imkanı tanıyor.