15 Ağustos 2023 Salı altında son durum ne? Gram altın, çeyrek altın ne kadar? Altın alınır mı, satılır mı?

15 Ağustos 2023 Altın fiyatları, yurt içinde güne yükselişle başladı. Gram altın (spot), perşembe günkü kapanışının 6 liralık yükselişle 1657 liradan işlem görüyor. Gram, günün ilk işlem saatlerinde 1665 liraya kadar yükselmişti. Altında son durum…

15 Ağustos 2023 Salı altında son durum ne? Gram altın, çeyrek altın ne kadar? Altın alınır mı, satılır mı?

Altın fiyatlarında düşüş görülüyor.

Altının ons fiyatı 1902 dolar ile 6 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, 1904 dolarda dengelendi.

Analistler, yükselen tahvil faizlerinin altın yatırımının alternatif maliyetini artırarak altının ons fiyatını baskıladığını ifade etti.

Altının gram fiyatı, 1657 lira, çeyrek altın 2 bin 720 lira, cumhuriyet altını da 10 bin 990 liradan satılıyor.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.900 ve 1.890 doların destek, 1920 ve 1930 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Enflasyon ve resesyon ikilemindeki dünya ekonomilerinde gelecek döneme ilişkin beklentiler belirsizliğini korumaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nihai faiz oranını nerede belirleyeceğine ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ülkede enflasyon beklentilerinin gerilemesi sınırlı da olsa risk iştahını destekledi.

Fed'in New York Şubesi'nin açıkladığı temmuz Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi 0,3 puan azalarak yüzde 3,5'e geriledi. Düşüşünü dördüncü aya taşıyan kısa vadeli enflasyon beklentisi, Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Analistler, söz konusu durumun yaklaşık 1,5 yıldır devam eden şahin politikaların sonuna yaklaşıldığına yönelik iyimserliği artırması açısından önemli olduğunu belirterek, hafta boyunca açıklanacak verilerle birlikte Home Depot, Target ve Walmart gibi perakende devlerinin bilançolarının da ABD'li tüketicilerin durumuna ilişkin ipuçları verebileceğini dile getirdi.

FED TUTANAKLARINDA YÖNLENDİRMELER ETKİLİ OLABİLİR

Yarın açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının da önemine dikkati çeken analistler, tutanaklardaki olası yönlendirmelerin de fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini ifade etti.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağının öngörüldüğünü belirterek, yıl sonuna kadar yapılacak diğer iki toplantıya yönelik belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildirdi.

ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" beklentileriyle birlikte resesyon ihtimalinin de yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan analistler, buna karşın enflasyonun hala hedeflenen düzeyin oldukça üzerinde olması nedeniyle tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiğini kaydetti.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşırken, dün yüzde 4,2 ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyarak 103,1'le son 1 ayın zirvesinde yer alırken, bakırın libresinin analistlerin önemli teknik destek olarak nitelendirdiği 3,7 dolardan tepki aldığı görülüyor.

Öte yandan, Morgan Stanley'in yayınladığı bir raporda yarı iletken çip üreticisi Nvdia için "al" tavsiyesi vermesinin ardından hisse fiyatı yaklaşık yüzde 7 artarken, söz konusu eğilim pay piyasalarındaki risk iştahını da olumlu etkiledi.